Мир вам и дому вашему
Поиск по сайту:
Чи можна розуміти Біблію по-різному? 03.11.2009
[ Авторитет Писаний ]

Чи можна розуміти Біблію по-різному?

В Єрусалимі є один із храмів, де представники різних православних конфесій проводять служби по черзі. Все за розкладом. Одні відчитали, залишили приміщення, інші надійшли. Якось одному із служителів захотілося глянути на те, що відбувається в іншій конфесії на службі. Його помітили – і що тут зчинилося! На чужого напали, летіли бороди й тріщали ряси. Йому на допомогу підійшли одновірці, і завязалася гаряча боротьба, лише христами та кадилами не билися.

Як вони розуміли слова Ісуса, які повинні проповідувати: “А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас”? (Євангеліє від Луки 6:27) Чи розуміли вони ці слова по-різному?

Ви чули фразу “кожен розуміє Біблію по-різному”? Давайте спробуємо проаналізувати істинність цього твердження. Читаючи матеріал, аналізуйте, думайте, перевіряйте аргументи, дивісться чи відповідає написане місцям з Писання.

Почну із однієї цитати: “бо Бог не є Богом безладу, але миру” (Перше послання до Коринтян 14:33). Знову приклад. Свято. Армія. Парад. Вишикувалася рота новобранців, замиловано стоять батьки, дивлячись на своїх урочисто вдягнених дітей, у свіх віддчуття свята, чіткості і порядку. Командир подає команду йти кроком і…хтось повертає наліво, хтось направо, хто віддає честь, а хтось кричить “ура!”. Кожен зрозумів команду по-своєму! Гарна армія.

Християни – воїни. В 2 Тимофію 2:3 нам наказано терпіти лихо, як доброму воїну Христовому. Ми ведемо війну із злом (Єфесянам 6:12) і щоб вести цю війну успішно, накази всі повинні розуміти однаково, і даються вони чіткою і зрозумілою мовою.

Також істина лише одна і сказано, що вона спасає (Івана 8:32). Якщо істина міняє значення в залежності від розуміння людьми, чи залишається вона істиною? Звісно, що ні. Істина є одна – це Ісус і слово Боже, і істина незмінна. Якщо ми розуміємо сказане інакше, ніж мав на увазі Автор, то це знищує сказане. В Біблії сказано: “Ні, кажу вам; та коли не покаєтеся, то загинете всі так” (Євангеліє від Луки 13:5). Чи збережеться істина, дана Автором, якщо ми це будемо розуміти це як “добре було б покаятися…” або “можливо, хтось і загине”?

Якщо Бог задумав Біблію такою, щоб її можна було розуміти кожному по своєму, то саме її існування стає абсурдним. Адже навіщо Богу висловлювати Свою волю, якщо для кожного вона буде спринята по різному? Бог хоче, щоб я любив ближнього, а я розумію це так, що Він хоче, щоб й ближнього ненавидів. Бог хоче, щоб чоловіки любили своїх дружин, а чоловіки розуміють це так, що вони можуть любити всіх жінок як дружину. Живий приклад: Біблія суворо засуджує гомосексуалізм, це сказано чітко і зрозуміло. Але гомосексуалісти хочуть бачити інше і справді бачать, що ми повинні любити одне одного, а значить і чоловіки чоловіків… Як вам таке розуміння? А як Богу таке розуміння, коли Його люди роблять “автором” гомосексуалізму?

Якщо Біблію можна тлумачити і розуміти по-різному, то як виконати заповідь Филипянам 2:2 “щоб думали ви одне й те, щоб мали ту саму любов, одну згоду й один розум!” Думати можна однаково лише тоді, коли ми однаково сприймаємо свова Бога, однаково навчені, і розуміємо істину. Тут не залишається місця для розуміння кожному “по-своєму”.

Що означає “одна віра”, про яку сказано в Єфесянам 4:5? Це означає, що існує лише одне віровчення, угодне Богу. Якщо хтось говорить (бо розуміє по-різному) що треба поклонятися в суботу, а хтось говорить про неділю, то це вже різні віровчення, різні віри. Висновок – якщо ми розуміємо по різному Писання, це унеможливлює свлова Бога про одну віру.

Давайте проведемо тест на розуміння. Твердження: “хто купить квиток на літак і сяде на літак, той полетить, хто не купить – той не полетить”. Питання – чи необхідно сідати на літак, для того, щоб полетіти? Адже не сказано, що хто не сяде, той не полетить? Кожен, при здоровому глузді, скаже “так”, і це буде правильне розуміння. Наступне питання: чому тоді люди зовсім інакше розуміють слова Ісуса із Марка 16:16 “Хто увірує й охриститься, буде спасений, а хто не ввірує засуджений буде”. Дуже багато людей стверджують, що хрещення не важливе для спасіння (при цьому знаючи, що хрещеним може бути тільки той, хто вірить, спочатку віра, потім хрещення, без віри автоматично не може бути і хрещення). Чому в першій ситуації ми вірно, логічно, істино розуміємо сказане, а в іншому розуміємо по-різному? Це відбувається не тому, що Автором закладене різне значення, а тому, що “на нас надягнуті різні окуляри”. Якщо людину навчили, що хрещення не має відношення до спасіння, то вона так і хоче бачити це місце, і закриває очі на істину.

Якщо не можна розуміти Писання однаково, то чому виходить так, що є деякі речі, які більшість розуміє однаково? Якщо це в принципі не можливо? Наприклад, більшість вірить в те, що Ісух Христос є Богом і Творцем землі нарівні із Отцем. Як вони це зрозуміли? Чому зрозуміли? Так значить можна розуміти однаково! А хто встановлює межі, де можна, а де не можна? Люди, Бог? Звісно, люди, бо Бог хоче, щоб ми все розуміли і знали.

То чому ж інснує різне тлумачення Писання? Я не знаю всіх відповідей, але деякі причини скажу.

  1. Люди ледачі самі вивчати Писання. Вони звикли, що їх чомусь навчили і їм більше не треба, вони не звіряють слова із Біблією, не хочуть чути інші “тлумачення”, щоб не відкрилася їх помилка в розумінні. Ви зараз читаєте цей буклет (а інакше як ви прочитали ці слова?), і дайте самому собі чесну відповідь: як часто ви самі досліджували Писання? Як часто ви розглядали різні аргументи з приводу якогось питання? Скільки часу цьому приділили? Якщо ви не провели хоча б декілька годин над якимось питанням, щоб глибоко дослідити його, то чи можна стверджувати, що це питання можна розуміти по різному?

  2. Людські страхи і бажання. Наприклад, якщо Писання говорить про те, що життя якоїсь людини не відповідає волі Бога, то людина живе у гріху і це Богу не подобається. Людина живе в перелюбі або бере хабарі. Це треба відкинути, але ж важко, та і багато чим прийдеться поступитися. Є ще один вихід – зрозуміти Біблію так, що перелюб став шлюбом, а хабар – подякою, гріх став добром. А коли вказуєш людині на гріх, то звучить фраза: “то ти так розумієш Біблію, а я розумію так”.

  3. Лжевчителі. Деякі із нас можуть підпадати під вплив певних людей, які нам подобаюься і гарно говорять. У них є свої мотиви. Юда про них говорив: “А були й неправдиві пророки в народі, як і між вами будуть неправдиві вчителі, які внесуть єресі погибелі й відречуться того Владики, що їх викупив, наводячи на себе швидку погибель. І багато хто піде за їхніми розпустами, а через них дорога правди буде зневажена” (2 Петра 2:1-2). Відомий Сандей Аделаджа, вів людей за собою до багатства і матеріального процвітання. Люди вірили, і вірять, несли гроші. Коли постала загроза судового переслідування, він втік в Африку, на батьківщину, де відкрив банк і процвітає, а ті, хто йому довірився, втратили гроші.

  4. Людські переконання. Якщо людина надіває червоні окуляри, то бачитиме все червоним. Якщо людина чогось шукає в Писанні, то вона там його знайде, при цьому зовсім “випадково” пропустить інші місця.

А чи можна розуміти Біблії однаково? 1 Коринтянам 1:10 “Тож благаю вас, браття, Ім'ям Господа нашого Ісуса Христа, щоб ви всі говорили те саме, і щоб не було поміж вами поділення, але щоб були ви поєднані в однім розумінні та в думці одній”. Що для цього необхідно? Чисте і щире серце (Лука 8:15), молитва. Для цього потрібно відкинути всякі віровчення і книги людей, рішення соборів, символи віри, тощо, і досліджувати Писання, слово Боже, інакше наш попередній багаж буде нас збивати з думок. Я не закликаю приходити вас в Церкву Христову, бо тільки “тут ви можете правильно розуміти”, ні. Ви можете розуміти істину і самі досліджуючи слово Боже. Разом же нам буде легше, можна поділитися здобутками, обговорити, разом досліджувати і, обовязково, слідувати за Богом. Тому, якщо для вас цінне слово Боже і авторитетом у вірі для вас є лише Біблія, запрошуємо вас для спілкування і спільного зростання для слави божої. І нехай наш Владика благословить вас.

  << Вернуться

2735748 (+1776)
57
0
35, 22
(С) 2008-2024, Церковь Христа (Христова) г. Киев.
Комментарии, замечания, пожелания и предложения адресуйте нашему вебмастеру
Размещено в дата центре компании dline.ua